, Uncategorized

Accelerator de afaceri sau incubator de afaceri?

Afacerile sunt ca niste copacei: au nevoie de o samanta buna, de pamant roditor, dar si de ingrijire pana sa devina copaci vigurosi. Din pacate, in Romania media de viata a unui start-up este de doar 18 luni, in medie. De ce? Pentru multe motive: unele ce tin de antreprenor (lipsa abilitatilor, lipsa planificarii resurselor, etc), altele ce tin de mediul inconjurator (legislatie, neclara, fiscalitate excesiva, birocratie uriasa, piata prea dinamica sau nisa prea ingusta, etc).

Cert este ca afacerea are nevoie de un “reset” cateodata, de un moment in care sa faci o analiza si sa iei hotarari rapide. Este nevoie de un mediu potrivit si de ghidajul corespunzator. Pentru asta, au aparut incubatoare de afaceri, programe de incubare a afacerilor, hub-uri si spatii de coworking, etc.

Ca sa aflam ce este mai potrivit pentru afacerea noastra, este important sa intelegem conceptele respective si diferentele dintre ele.

Scop

Incubatoarele ofera suport afacerilor aflate la inceput. Afacerile respective pot fi la nivel de idee, nu au neaparat un model de afaceri si  o directie de a transforma ideea in realitate.

Acceleratoarele urmaresc cresterea rapida a afacerii existente dupa un model de business. Scopul programelor de accelerare este ca afacerea sa isi valideze modelul de afaceri pentru ca aceasta sa fie prezentata unor potentiali investitori si influenceri.

accelerator - incubator 2

Durata

Incubatoarele opereaza pe un timp limitat. Se focuseaza mai mult pe longevitatea afacerii, decat pe viteza de crestere a afacerii. Foarte des programele de incubare depasesc un an, un an si jumatate.

Acceleratoarele opereaza intr-un  timp relativ scurt, unu pana la trei luni. In aceasta perioada,  afacerea primeste suport din partea unor mentori, rand diferite instrumente de afaceri. La final, startup-urile primesc oportunitatea de a sustine prezentarea afacerii in fata unor posibili investitori.

incubator-accelerator

Procesul de aplicare

Incubatoarele investesc timp si resurse pentru a sustine startupu-urile locale, in principal. Presiunea este mai putin in zona de a face niste afaceri scalabile, deci aproape orice companie este un posibil candidat pentru a face parte din incubator.

Acceleratoarele folosesc un model mult mai traditional si formal de acceptare candidatilor in programul de accelerare. Participantii aplica pentru un numar limitat de locuri si sunt selectati pentru program. Aceste programe sunt foarte competitive in selectarea celor mai bune startupuri din tara, cu potential scalabil foarte mare si potential de crestere foarte rapid.

Match_Capital_thumb800

Mediu

Ambele, si incubatoarele, si acceleratoarele ofera un mediu de lucru bazat pe colaborare si mentorat.  Ofera afacerilor spatiu de lucru, acces la resurse si ofera feedback. Ambele au la baza mentoratul din partea unor antreprenori cu experienta si a unor consultanti profesionisti.

Venn-diagram-of-incubator-and-accelerator-characteristics

Capital de investitii

Incubatoarele nu ofera capital startupurilor si nu cer equity stake (actiuni) din afacerile incubate.

Acceleratoarele investesc deseori o anumita suma de bani in startup-uri, in schimbul unui anumit procentaj de equity. Avand in vedere acest lucru, acceleratoarele cauta afaceri pe care le pot face profitabile rapid si isi asuma o mai mare responsabilitate asupra lor.

incubator vs Incubator

Sursa: Entrepreneur.com 

Post Your Thoughts